De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie heeft dinsdag kortstondig onder de 30 dollar gestaan. Sinds eind 2003 was olie op de termijnmarkt niet zo goedkoop. Amerikaanse beurzen bleven rustig.
De dip die de olieprijs tot een tussentijds dieptepunt van 29,93 dollar per vat bracht, van was van korte duur. Rond 21.00 euro was de prijs alweer opgelopen tot 30,67 dollar per vat van 159 liter.
Overproductie door met name Saudi-Arabië en twijfels over de groei van de wereldeconomie en daarmee de olievraag, hebben de laatste anderhalf jaar tot een scherpe daling van de olieprijzen geleid. Sinds de zomer van 2014 zijn de prijzen met meer dan 70 procent gezakt.
Verschillende Amerikaanse zakenbanken, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, hebben inmiddels hun verwachtingen voor de olieprijs verlaagd. Zij voorzien dat deze voor langere tijd ,,in het territorium van 20 dollar per vat” zal belanden. Verder rekenen ze op grote gevolgen voor de olie- en gasindustrie, met veel faillissementen.
Wall Street: plusje voor Dow Jones
De Amerikaanse beurzen koersten dinsdag met winst richting het einde van de handel, ondanks de aanhoudende druk op de olieprijzen. Het koersherstel op de aandelenmarkten in China eerder op de dag gaf de handel enige steun.
De Dow-Jonesindex met daarin de dertig voornaamste Amerikaanse beursfondsen stond een dik halfuur voor het einde van de handel 0,7 procent in de plus op 16.521 punten. De S&P 500 stond 0,8 procent hoger op 1938 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 1 procent tot 4682 punten.
Detailhandelsconcern Wal-Mart was met een verlies van 0,9 procent de sterkste daler in de Dow. Zorgverzekeraar UnitedHealth daarentegen was koploper met een koerswinst van 2,6 procent.
Aluminiumproducent Alcoa, dat maandagavond als eerste van de grote Amerikaanse bedrijven met vierdekwartaal- en jaarcijfers kwam, verloor bijna 9 procent. Het bedrijf zakte weer in de rode cijfers, vooral door een fors bedrag aan eenmalige posten.
Ook American Airlines moest flink afschrijven. De waarde van de investeringen van de luchtvaartmaatschappij in Venezuela is door de economische malaise in het land en de sterk gedaalde Venezolaanse munt met bijna 600 miljoen dollar afgenomen. Het aandeel won desondanks 1,6 procent.
Sportkledingfabrikant Lululemon Athletica presteerde daarentegen beter dan verwacht in het vierde kwartaal, mede dankzij sterke verkopen rond de feestdagen in december. Beleggers beloonden dat met een koerswinst van 3,4 procent.
Halliburton en Baker Hughes leverde respectievelijk 1,1 en 1,8 procent in. Bovenop de malaise op de grondstoffenmarkt kregen de twee oliedienstverleners te horen dat de Europese Unie diepgravend onderzoek doet naar de gevolgen van hun voorgenomen fusie voor de concurrentie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl